Blogi aikuisbaletin harrastajille

Tämä blogi on perustettu kotiharjoittelun tueksi minulle itselleni ja miksei myös kaikille niille jotka haluavat kertailla balettituntien sarjoja kotona.
Koskaan ei ole liian myöhä aloittaa tanssimista.

Jos aikuisbaletti kiinnostaa sinua hakeudu ihmeessä kurssille!
Tietoa aikuisbalettikursseista alueellasi saat esimerkiksi Työväenopistoilta.
Myös monet tanssikoulut tarjoavat aikuisbaletti-tunteja.

maanantai 21. helmikuuta 2011

Piruetit, piruetit, piruetit

Jokaisella taitaa olla se joku balettiliike, johon törmää ja kompastuu kuin ainoaan kiveen saharassa. Toisille se on developpé, toisille fondué... Itse pidän noista molemmista - minulla kompastuskivi sattuu olemaan se mistä ballerinat tunnetaan, nimittäin piruetit. Olo on vähintään vieressä olevan kuvan tasoa, kun yritän tehdä edes yhtä vaivaista piruettia.

Kerta toisensa jälkeen turhaudun, kun pirueteista ei tahdo tulla sitten yhtään mitään... Ja kun olen luonteeltani vielä sellainen, että pitäisi osata kaikki heti ensi yrittämällä, niin eihän siitä seuraa mitään muuta kuin paha mieli ja ärtynyt olo, kun tuntuu että on koko kurssin huonoin. Ja kun turhaudun muutaman epäonnistuneen yrittämisen jälkeen, ei yrittämisestäkään tule enää mitään... Tiedän, vain tekemällä oppii ja yritänkin aina puskea itseäni pois mukavuus alueeltani, jossa annan turhautumiselle yliotteen ja lakkaan yrittämästä.

Olen huomioinut ainakin muutaman asian, jotka häiritsevät piruetti yrityksiäni ja niistä mainittakoot muutama:
1. en uskalla/saa vietyä jalkaa passéhen asti, vaan jalka jää usein keikkumaan jonnekin coupen/cou-de-pied'n ja passén väliin...
2. en uskalla/saa suoristettua yliojentuvaa polvea ja tukijalka jää koukkuun ja kaikki tietävät ettei siitä seuraa hyvää.
3. tasapainossa petrattavaa... (heikot keskivartalon syvät lihakset)
4. huonon aukikierron ansiosta passéssa oleva jalka ei tahdo pysyä sivulla vaan kiertyy eteen, samoin kuin tukijalka.

Mutta periksi ei anneta!
Tiedostan heikot kohtani ja pyrin jokaisella tunilla keskittymään niihin, jos harjoittelemme piruetteja. Ehkä ne joskus vielä onnistuvat. :)

6 kommenttia:

  1. Heippa!

    Eksyin lukemaan blogiasi satunnaisten Googlettelujen kautta muutama viikko sitten. Olen samaa ikää ja aloitin vasta baletin tammikuussa, joten oli mukava löytää tällainen rohkaiseva, mukava ja ennen kaikkea samanhenkinen blogi. :)

    Ajattelin kysäistä, koska pääsit ensimmäisiä kertoja kärkitossutunneille ja miten paljon olit treenannut siihen mennessä esim. viikkotunteina? Ja oliko sinulla balettia tukevaa urheilupohjaa ennen balettiharrastusta? Vaikka olen vasta kuudella tunnilla tähän mennessä käynyt, siintää kovasti jo mielessä mahdollinen kärkitossuilu. :D

    Sitten tähän postaukseen: piruetit ovat myös oma kauhuni. Olen niitä voimistelessani ja tanssiessani vääntänyt väkisin, mutta täytyisi varmaan se tekniikkakin oppia joskus. Jostain balettiopuksesta luin, että pitkäraajaiset henkilöt ovat heikompia pirueteissa ja vahvempia taas oikeastaan kaikessa muussa. Aina voi syyttää anatomiaansa. :)

    Kiitos muuten kun linkkasit tuon Tanssiin kutsu-koulun. Olen muuttamassa Tampereelle vuoden päästä ja en malta odottaa, että pääsen "oikeaan" balettikouluun. Onko sinulla kokemusta/osaatko sanoa mitään muista Tamperelaisista aikuisbalettia tarjoavista kouluista?

    Ai niin ja nyt kun on edes tilaisuus kysyä, kysynpä vielä, että millaisilla tunneilla olet balettihistoriasi aikana käynyt? Ovatko kaikki olleet puhtaasti aikuisbalettitunteja?

    Anteeksi kun tuli näin pitkä viesti. Olen vain niin innostunut baletista, enkä tunne yhtään kohtalotoveria. :) Olisin erittäin kiitollinen jos ehtisit vastata jotain!

    Terv. Heli

    VastaaPoista
  2. Hei Heli!
    Mukavaa saada uusia lukijoita ja kuulla heidänkin mielipiteitään blogista. =D Hienoa jos blogistani on ollut iloa muillekin. ;)

    Aloitin kärkitossuilla tanssimisen, tai oikeastaan harjoittelun, keväällä 2010, noin puolentoista vuoden harjoittelun jälkeen ja sen puolentoista vuoden aikana minulla oli balettia ensin 1x75min viikossa vuoden ajan ja puolivuotta 1x60min ja 2x75min viikossa, plus omatoimisesti kotona harjoittelua. Pääsin kärkitossutunnille, kun lähetin opettajalle sähköpostia, kyselin tuntien vaativuudesta ja siitä että suostuisiko opettaja tarkastamaan sopivatko nilkat jo kärkitossuille. :)

    Aikuisiällä onkin enemmän kiinni oman nilkan vahvuudesta ja taipuisuudesta se, koska saa aloittaa kärkitossuharjoittelun. Pikkulapsilla pitää olla tietty ikä. Mutta ehkä ainakin puolisen vuotta kannattaisi käydä tunneilla ja harjoitella kotona. Nilkkoja voi vahvistaa "ojennus-flexaus" harjoituksella sekä relevé ja yhdenjalan relevé harjoituksilla. =D

    En olekkaan missään maininnut taustoisani, mutta harrastin aikoinani 12 vuotta kilpatanssia, mutta taukoa tanssiharrastuksesta on ollut jo 6-7 vuotta, joten keho oli päässyt jo "palautumaan" normaalin ihmisen mittoihin. Nilkkojen vahvuuteen kilpatanssi on varmaankin eniten vaikuttanut...

    Itsellänikin oli aloittaessani palava halu päästä kärkitossuille ja se sai treenaamaan enemmän ja enemmän. Joten mielestäni on hyvä jos on tavoitteita, jolloin sitä edistyykin varmaan paremmin.

    Mukavaa saada kohtalosisaria piruettien suhteen! =D Mutta eiköhän mekin harjoittelemalla saada mokomasta yliote!

    Minulla ei oikeastaan ole vielä kokemusta muista kuin Työväenopiston tunneista, jossa opettaa kaksi eri opettajaa ja molempien tunneilla olen edelleen. Iina ja Virpi ovat molemmat erittäin hyviä opettajia ja suosittelen heidän tuntejaan, jotka menevät kyllä ihan aikuisten ehdoilla (ikähaarukka tunneilla 18-50+). Iinan tunneilla käydään paljon kehon hallintaa ja lihaskuntoakin silloin tällöin ja Virpin tunneilla keskitytään enemmän tanssillisuuteen.
    Muista kouluista minulla oli kokemusta Jarna Hakasen balettikoulusta ja hänen opetuksestaan, mutta koulu valitettavasti lopetti jokin aika sitten, kuten aikaisemmassa postauksessa mainitsin. :(
    Kaikki tunnit joissa olen käynyt, ovat olleet puhtaasti aikuisbaletti tunteja, mutta varsinaisia ikärajojahan ei ole tietääkseni asetettu.

    Muita baletti kouluja Tampereella, jotka tarjoavat aikuisbalettia ovat:
    Tampereen balettiopisto http://www.tampereenbalettiopisto.com/
    Tanssitehdas http://www.tanssitehdas.fi/
    Pirkanmaan tanssipisto http://www.pirkanmaantanssiopisto.fi/
    Fiilisfitness http://www.fiilisfitness.fi/
    Elwa Molinin Tanssiinkutsu http://www.tanssiinkutsu.net/
    Työväenopisto http://www.tampere.fi/top/ (oppilaita otetaan vain syksyisin ja keväisin kun kurssit alkavat)

    Hinnat vaihtelevat kovasti ja halvimmat tunnit kyllä kieltämättä löytyvät Tampereen Työväenopiston kursseilta. :)

    Eikä kommentointia tarvitse anteeksi pyydellä. Mukavaa kun saa välillä kommunikoida lukijoidenkin kanssa, vastailla kysymyksiin ja jakaa mielipiteitä lajista. Ja toivottavasti joskus tulevaisuudessa törmäisimme jossain Tampereen balettikoulussa! =D

    VastaaPoista
  3. Heippa taas!

    Paljon kiitoksia vinkeistä! :) Aion jatkaa blogisi lukemista jatkossa ja toivottavasti tosiaan tavataan baletin merkeissä! :)

    VastaaPoista
  4. Hei! Minäkin harrastan balettia (tosin olen 13 wee ja harrastanut kohta 8 vuotta) ja inhoan piruetteja! Etenkin kärkitossuilla... En vain uskalla nousta kärjelle, kun pelkään kaatuvani. Tosin Katja (baletinopettajani) sanoo "Teidän ei pitäisi pelätä kaatumista! Kun olen opettamassa luistelijoita niin he tekevät kaikenlaisia kolmoisakseli hyppyjä ja jos he kaatuvat, he vain nousevat pystyyn ja jatkavat." No onnea piruetteihin :)

    VastaaPoista
  5. Kiitoksia kannustuksesta ja kommentista! =D
    Kärkitossuilla piruettien tekemisen ajattelukin jo hirvittää, mutta ehkä nekin joskus onnistuvat.
    Kaatumisen pelko on kyllä joskus lamauttava, mutta kuten opettajasi sanoi; kun kaatuu, niin eikun ylös ja uudestaan. :)

    VastaaPoista
  6. Heippaa! Tää onki jo vanha kirjotus mut satuimpa tänne nyt vaan eksymään.. :DD Oon itte vaan 14 wee mut kuiteski nyt jo 7 vuosi menossa balettia harrastaen! Joten joten...

    1. Nosta sitä jalkaa rohkeesti ylös vaan! :D
    2. no tähän en osaa kommentoida...
    3. Tasapaino pysyy kunhan jännittää peppulihaksia, vatsalihaksia, etsii itselleen tarkan tukipisteen JA auttaa käsillään itselleen hyvät vauhdit! Kyllä se tasapaino sitte luulis pysyvän.
    4. Sitä aukikiertoa vaan harjoittelet venyttelemällä esim (:

    Emmä itte sano sitä, että täydellisen piruetin saisin... :DD

    VastaaPoista